Mist in WP7-land

Zo post-TechDaysNL ben ik weer druk aan het brainstormen over nieuwe Windows Phone 7 apps. Zeker omdat nu binnenkort de nieuwe developer Nokia Lumia 800 thuis ligt en er 3 apps de markt in moeten. No Problem! Maar eerst een Cloud omgeving opzetten om die WP7 apps online te krijgen.

Op de Tech Days ben ik vooral naar de Azure lezingen geweest om eens goed op de hoogte te blijven van de diensten van Azure. Als WP7 ontwikkelaar wil ik graag ‘even snel’ een webservice en database in de lucht zetten en met mijn Windows Phone 7 connecten. Azure lijkt het perfecte platform daarvoor. Naast de feilloze integratie met Visual Studio 2010 en de one-click deployment is het aan alle kanten ook schaalbaar en via de IDE of het web te beheren. Het begin is gratis, maar daarna komen er wel kosten bij. Om eerlijk te zeggen, hoe simpel en makkelijk de Azure pricing ook lijkt op de Azure site krijg ik toch niet helemaal een duidelijk beeld van de prijs voor een webrole en een database ernaast.

Voordat ik dat verder ga uitzoeken, ben ik ook eens gaan kijken naar wat andere cloud diensten. Er is aardig wat te vinden, alleen moet je dan wel vaak wat concessies doen op gebied van performance, integratie of beschikbare resources en mogelijkheden. Binnen het kader van de WP7 ontwikkeling ben ik gericht gaan zoeken naar een werkbare integratie met VS10 en het makkelijk kunnen deployen van mijn code op het Cloud platform. In deze blog ga ik verslag doen van mijn ontdekkingsreis.

AppHarbor – www.appharbor.com

Om mijn app te laten samen werken met de Cloud heb ik eerst een webservice nodig. Natuurlijk wil ik de functionaliteiten van WCF gebruiken en wellicht in combinatie met OData. Hiervoor moet ik een .NET ondersteunende service hebben. En die heb ik onder andere gevonden bij AppHarbor (www.appharbor.com). Met het gratis account kan ik hier AppHarbor als build server gebruiken (en direct unit tests op uitvoeren) en op die manier mijn code online krijgen. Aan dit gratis account kan je ook add-ons toevoegen. Zo is er een add-on voor SQL Server waarbij de gratis versie een database van 20MB maximaal ondersteund per applicatie. Als developer kan dat voldoende zijn, maar dat is uiteraard afhankelijk van de wensen en het gebruik van de app.

Na een gratis account aan te maken, kan ik hier meerdere applicaties aanmaken. Per applicatie kan ik add-ons toevoegen zoals SQL server, email, etc. Vele add-ons hebben een gratis versie en betaalde versie die meer mogelijkheden of performance biedt. Dit geeft gelijk de schaalbaarheid aan - ga ik het serieuzer gebruiken dan kan dat.

De reden waarom AppHarbor mij ook aansprak is omdat het integreert met diverse source code repositories die gebruik maken van Git, Mercurial of Subversion (en zelfs Team Foundation Server met de Git extensie). Dit brengt mij bij de volgende service die ik nodig hebt voor mijn ontwikkelomgeving; de source control. Een andere optie was ook Google App Engine, maar deze ondersteunt (nog) geen .NET.

Bitbucket – www.bitbucket.com

Bitbucket is een source control platform. In mijn zoektocht naar een Git of Subversion ondersteunend- online en vooral gratis platform kwam ik platformen tegen zoals CodePlex, Github, Google Code en in dit geval ook Bitbucket. De reden waarom ik voor Bitbucket heb gekozen is vooral omdat het – in tegenstelling tot de andere genoemde platformen – ook privé projecten ondersteunt in de gratis versie. Zowel Github, Google Code (Google) als CodePlex (Microsoft) doen dat niet. Daarbij is ook de licentie een belangrijk onderdeel, waarbij die bij zowel Github, CodePlex als Google Code open source zijn. Ik wil een gesloten project kunnen beheren en niet per se open source hoeven kiezen als licentie. In dat geval kom ik uit op Bitbucket.

Bitbucket vs AppHarbor

De volgende stap is het integreren van Bitbucket met AppHarbor. Dit werkt eigenlijk heel simpel, je stelt je AppHarbor account in als build server voor je code repository op Bitbucket. Dit wordt duidelijk beschreven op de AppHarbor site zelf: http://support.appharbor.com/kb/api/integrating-with-bitbucket waarbij ook beschrijvingen staan voor Github en CodePlex.

Bitbucket vs Visual Studio 2010

Als laatst rest mij nog het integreren van de source control met mijn Visual Studio 2010. Uiteraard wil ik zonder veel poeha in mijn VS10 gewoon mijn code kunnen inchecken waarna het direct online beschikbaar moet zijn op mijn AppHarbor URL. Na kort wat te zoeken in Google kwam ik uit op een blog van Ahmad Hirbawi die haarfijn uitlegt wat de stappen zijn om dit voor elkaar te krijgen. Zijn blog is te vinden op http://blog.ahmadhirbawi.net/blog/post/2010/10/30/Online-Source-Control-Bitbucket-Mercurial-and-Microsoft-Visual-Studio-20082010-Integration.aspx.

Om het uiteindelijk werkende te krijgen zijn twee extra tools nodig, namelijk TortoiseHg en Mecurial SCC Package (website). Deze zijn door middel van de next-next-finish-methode makkelijk te installeren.

Conclusie

Als je niet Azure wil gebruiken, wat ik overigens wel aanraad als je echt makkelijk online wilt en volledige integratie wilt hebben met Visual Studio 2010, dan is het mogelijk andere Cloud diensten te gebruiken. De combinatie van wat tools, AppHarbor en Bitbucket maken dat onder andere mogelijk. Natuurlijk zijn er meerdere oplossingen te bedenken en het liefst wil ik Azure gebruiken, maar voor die even-uitproberen-Windows-Phone-7-concepten, vind ik het ook een fijn idee dat ik nergens aan vast zit en het allemaal gratis blijft.

  6 comments for “Mist in WP7-land

 1. 23 februari 2012 at 19:11

  Tof Bob, ik ga je blog volgen! :) Wellicht kan ik je af en toe linken vanaf mn eigen blog ;)

  • 23 februari 2012 at 19:14

   Hahaha, cool… Ik ben hier eigenlijk net mee begonnen, maar volgens mij moeten we kunnen cross linken toch?

 2. 23 februari 2012 at 20:49

  Wat ook een goede vorm van gratis sourcecontrol is is Git icm met Dropbox. Omdat Git distributed source control is heeft iedereen een volledige repository en kan iedereen naar een zogenoemde “bare” repository push die in dropbox staat.

  Ik weet alleen natuurlijk niet of dat ook een beetje met dat AppHarbor werkt

  Zie ook:
  http://cultiv.nl/blog/2010/1/3/dropbox-as-a-git-central-repository/
  http://stackoverflow.com/questions/1960799/using-gitdropbox-together-effectively

  • 23 februari 2012 at 21:00

   Interessant, want Git werkt juist weer goed met AppHarbor http://blog.appharbor.com/2011/10/13/announcing-github-support

   • 23 februari 2012 at 21:07

    Weet alleen niet zeker of dat dan ook met Git zonder GitHub werkt, dat kan ik in ieder geval niet daar uit opmaken. Lijkt er op dat zij het echt alleen van GitHub af kunnen halen…

    (reageerde net op de verkeerde plek)

  • 23 februari 2012 at 22:54

   BitBucket is ook een implementatie/uitvoering van Git (of Mercurial als je daarvoor kiest). Ik denk dat het beheer van je projecten via een systeem als BitBucket of GitHub een stuk overzichtelijker werkt dan gaan pushen naar een bare repo op DropBox.
   Ik heb overigens zelf van de week GitLab op een vps geinstalleerd ( http://www.gitlabhq.com/ ). Dat is een soort GitHub, maar dan self-hosted en private (als je dat wilt). Qua interface en functionaliteit een behoorlijke GitHub clone, maar in a good way :)

   Enfin, mooie blogpost Bob! Ik ga je volgen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Zoals de meeste websites gebruiken we cookies om een meer persoonlijke en snelle service te bieden.

Wij gebruiken cookies zodat onze website meer efficiënt kan functioneren, om de prestaties te verbeteren en, eventueel, om op maat reclame van onze partners aan te bieden. Als u doorgaat gaan we ervan uit dat u akkoord gaat alle cookies te krijgen van onze website.

To accept cookies please Click To Continue