Frappé, de koude, niet-koffie koffie

Als verwend koffie drinker, ben ik altijd wel weer op zoek naar andere koffie recepten. Naast het uitgebreide, exotische assortiment recepten van de StarBucks heb ik pas daar de dan, in vergelijking, simpelere Frappé genomen. Met het warme weer spreken mij de koudere varianten van de eeuwenoude drank wel aan.

Persoonlijk vind ik de espresso erg lekker, omdat je daar heel goed de smaak van de – met voorkeur net gemalen – koffiebonen proeft. Dit had ik niet bij de Frappé. Nou kan dat komen door de suiker toevoeging of de extra ijsblokjes, maar ook bij een goede cappuccino komt de smaak goed naar voren. Hmm, apart…

Als je de koffie niet goed proeft, is het dan wel een goede koffie? Nu blijkt dat de Frappé, op de traditionele Griekse manier, wordt gemaakt niet van gemalen koffie (ah) maar van oploskoffie. Dat verklaart ook het mysterieuze feit dat het zo goed opgenomen werd in het koude water, wat maar bar slecht werkt met gemalen koffie. Oploskoffie is wel uitermate geschikt om op te lossen in water en om dat wat te helpen wordt het ook flink gemixt bij het maken van de Frappé.

Hoe maken we die koude neppert dan?
Goed, even afgekeken (ik had het hoogstwaarschijnlijk gewoon op internet kunnen vinden) heb ik het volgende gezien.

- We nemen een longdrink glas. Eentje waar je ook fris in schenkt.
- Gooi er twee theelepels oploskoffie in.
- Voeg dit aan met twee (of naar wens meer of minder) theelepels suiker. Bruine suiker werkt heel goed, maar wit kan ook.
- Vul dit aan met een scheutje water waar het in kan oplossen.
- Mix dit tot het opgelost is en een schuimlaag krijgt tot ongeveer de helft van het glas. Het beste werkt een staafmixer.
- Vul het aan met melk tot ongeveer 2/3 van het glas.
- Gooi er een aantal ijsblokjes in om het koel te houden.
- Vul de rest aan met koud water tot net onder de rand.

Voilá, de Frappé :). Nu heb ik nog wat vraagjes die uitermate geschikt zijn om mee te experimenteren. Bijvoorbeeld, welke melk is lekkerder? Halfvolle melk of volle melk? Als ik niet water gebruik maar alleen melk en dan wat meer koffie? Hoe smaakt het met een scheutje koffiemelk? Of geitenmelk? Nou, genoeg mogelijkheden :)

Ik moet hem zelf nog maken, maar zodra dat lukt plaats ik een foto. Op of aanmerkingen zijn altijd welkom ;)



  4 comments for “Frappé, de koude, niet-koffie koffie

  1. Paul
    26 juli 2012 at 11:34

    Persoonlijk vind ik koffie niet te zuipen, maar dat is niet de reden waarom ik reageer. Ik vroeg me meer af uit welke taal het woord kout komt? ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Zoals de meeste websites gebruiken we cookies om een meer persoonlijke en snelle service te bieden.

Wij gebruiken cookies zodat onze website meer efficiënt kan functioneren, om de prestaties te verbeteren en, eventueel, om op maat reclame van onze partners aan te bieden. Als u doorgaat gaan we ervan uit dat u akkoord gaat alle cookies te krijgen van onze website.

To accept cookies please Click To Continue